Szlakiem santoryńskiego wina

W 2014 roku Santorini została uznana za jeden z najlepszych kierunków dla miłośników wina. Wulkaniczna gleba, wysokie dzienne temperatury oraz wilgoć w nocy sprawiają, że wyspa posiada doskonałe warunki do tworzenia wyjątkowych i uznawanych na całym świecie win.

Na wyspie znajduje się kilkanaście winnic, z czego każda ma swój oryginalny charakter.
Estate Argyros w Mesa Gonia to największa winnica na wyspie, którą obecnie zarządza czwarte pokolenie. Założona w 1903 roku skupia najprawdopodobniej najstarsze winorośle (ok. 180-letnie). W okolicy znajduje się także winnica Canava Roussos oraz Art Space Winery – mała winnica i galeria sztuki w jednym. Właściciel, Antonis Argiros przemienił XIX-wieczną jaskinię pełniącą funkcję piwnicy w imponującą podziemną galerię wystawiającą prace współczesnych artystów.

Fot. santoriniwinemuseum.com

W Exo Gonia znajdziecie dwie winnice – Artemis Karamolegos Winery oraz Gaia Wines, która powstała w miejscu starej fabryki pomidorów. Produkuje się tutaj słodki ocet ze szczepu winogron assyrtiko, który dojrzewa we francuskich dębowych beczkach przez co najmniej 5 lat.
Na pewno warto też wstąpić do Koutsogiannopoulos Winery w Vothonas, gdzie mieści się bardzo ciekawe Muzeum Wina (otwarte codziennie w godz. 10.00-19.00, wstęp: 7 euro),
z korytarzami tworzącymi labirynt, prezentujące historię wina oraz jego producentów od 1660 do 1970 roku.

Po wielu latach przerwy w 2015 roku ponownie została otwarta Venetsanos Winery mieszcząca się w Megalohori, gdzie możecie delektować się winem, mając widok na kalderę. Na terenie winnicy mieści się małe muzeum oraz wine bar, w którym spróbujecie koktajli na bazie wina, co jest autorskim pomysłem jednej z założycielek – Ioanny Vamvakouri.
Boutari Santorini dysponuje doskonałymi winami importowanymi na cały świat, w tym moim ulubionym czerwonym wytrwanym Ode. Nowoczesna winnica jest jedyną na wyspie, którą można odwiedzać przez cały rok. W Megalohori znajduje się również tradycyjna, stara rodzinna winnica – bo działająca od 300 lat – Gavalas Winery. Właściciel, George Gavalas (na zdjęciu poniżej) zadbał o to, by jego Vinsanto powstawało w starym stylu – najpierw winogrona suszone są na słońcu a następnie zgniatane stopami. Innym winem stanowiącym wizytówkę miejsca jest białe wytrawne Katsano.

W Pyrgos mieści się założona przez enologa Hatzidakis Winery, której wino pochodzi
z produkcji organicznej oraz SantoWines – jedna z pierwszych nowoczesnych winnic na wyspie stanowiąca unię małych producentów (od 1947 roku). W ramach wycieczki poznacie historię produkcji wina, obejrzycie ciekawy film dokumentalny oraz weźmiecie udział w degustacji. Na terenie znajdziecie sklep, w którym można kupić lokalne produkty – od suszonych pomidorów
i kaparów po marmolady i wino. Na północy, w okolicach Oia mieści się jedna z najbardziej uznanych winnic Santorini – Domaine Sigalas. Warto wybrać się na wycieczkę po jej siedzibie
i spróbować win w ogrodzie pod pergolą. Trunkom towarzyszą doskonałe lokalne potrawy.

Na zwiedzanie połączone z degustacją można udać się samemu lub wybrać specjalizującą się
w tym firmę jak Santorini Wine Adventure Tours (www.winetoursantorini.com), Santorini Wine Trails (www.santoriniwinetrails.gr) oraz Santorini Wine Tour  (www.santoriniwinetour.com) – prekursor wypraw winnym szlakiem na wyspie. Koszty różnią się w zależności od opcji, jednak zamykają się w przedziale 75-130 euro/os.

Zdjęcie tytułowe: santoriniwinetour.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *